Blog: ‘Scrooge’ en het mannetje op de fiets

Blog: 'Scrooge' en het mannetje op de fiets

Dit weekend mag ik drie keer in de huid van Scrooge kruipen. De toneelvereniging en het korps van Easterwierrum hebben een verassende twist aan ‘A Christmass Carol’ van Charles Dickens gegeven. Dit keer zit de nare vrek Scrooge niet op zijn geld, maar op zijn Bitcoins. Hij krijgt geen bezoek van geesten, maar moderne apparaten komen tot leven. Ze lezen hem de les en nemen hem mee naar het verleden, heden en de toekomst.


Zo wordt de ‘Suniche nepert’ Scrooge in het stuk door Siri gedwongen om naar zijn verleden te kijken. Natuurlijk gaat Scrooge niet zonder slag of stoot mee. In het echte leven heb ik gelukkig geen Siri of navigatiesysteem nodig om terug te kijken of vooruit te blikken en lijkt het verhaal van Scrooge niet op die van mij. Wat een jaar! Een sprong in het diepe. Van vast dienstverband naar het ondernemen. Begin dit jaar heb ik het besluit genomen om mijn passie en talent volledig te benutten. Als Leverancier van Gestructureerde Creativiteit ben ik met Verbuildinglab gestart. Verbuildinglab helpt organisaties en bedrijven met een gezonde portie gestructureerde creativiteit op een andere manier naar vraagstukken kijken.

En dat creatieve heeft er altijd al in gezeten. Als 6 jarige klom ik op het gezamenlijke verjaardagsfeest van Pake en Beppe op de stoel om ook de mensen achter in de zaal te kunnen zien. Met een glimlach op mijn gezicht en enthousiasme vertelde ik moppen aan de familie en andere aanwezigen. Onlangs werd ik door een oud meester van mijn basisschool aan mijn vroegere verbeeldingskracht herinnert. Ik vertelde vol trots dat ik op weg naar school hele gesprekken voerde met een ‘mannetje op de fiets’. Ik moet bekennen dat ik mij het mannetje en de gesprekken nu niet meer kan herinneren, maar ik geloof het graag😉 Thuis speelde ik veel met LEGO. Eerst met de gewone LEGO en later werd de collectie uitgebreid met technisch LEGO. Diep geconcentreerd, stapsgewijs volgens het boekje, grootse bouwwerken maken.

Wie had verwacht dat ik 30 jaar later daar mijn werk van zou maken? Voor de groep mijn verbeeldingskracht, creativiteit en gevoel voor structuur inzetten om vraagstukken aan te pakken. Het afgelopen jaar heb ik zo organisaties geprikkeld om hun verbeelding te gebruiken om zo nieuwe inzichten rondom hun vraagstuk te krijgen. Teams laten werken met LEGO® SERIOUS PLAY® om tot gedragen visies en ambities te komen. Belangstellende de grondbeginselen van het (zakelijk) visueel communiceren aan geleerd, om tot de kern van hun verhaal te komen. De gestructureerde creativiteit is niet iets wat ik mijzelf heb aangeleerd. Het is wie ik ben en wat ik nu, in het heden weer volop benut.

En waar dit mij in de toekomst gaat brengen? Helaas kan ik dat zonder een tot leven gekomen navigatiesysteem niet met zekerheid zeggen. Maar ik ga in ieder geval in 2019 vol energie en ambitie verder met Verbuildinglab! Net als afgelopen jaar LEGO® SERIOUS PLAY®, Visueel communiceren en speelvolle sessie op maat inzetten om bedrijven en organisaties verder te helpen. Maar er zitten ook nieuwe ideeën en sessies aan te komen. Bijvoorbeeld ‘Zeg het in woord en beeld’ waarbij je met een combinatie van Storytelling en visueel denken nog beter tot de kern van je boodschap komt.

En er zijn nog meer ambities! Daarover in het nieuwe jaar meer. Maar eerst drie avonden met een fantastische ploeg op de planken en daarna genieten van de feestdagen. Bedankt voor het mooie jaar en fijne feestdagen gewenst! We zien elkaar in 2019! Owhja, wil je ook naar Scrooge? Voor vanavond en zondag 23 december zijn nog een paar kaarten verkrijgbaar!