Positieve plotwending

Positieve plotwending

We hebben het allemaal wel een keer gedacht de afgelopen maanden. Wanneer ontwaken we uit deze nachtmerrie?

Positieve plotwending

Begin dit jaar ging alles voorspoedig bij mij. Een diversiteit aan opdrachten, een volle agenda en mooie plannen voor nieuwe diensten vanuit Verbuildinglab. Eind februari nog een zaal vol met ondernemers toe mogen spreken rondom ondernemerschap en creatief denken. Als je een paar weken later elkaar dan ineens niet meer kan zien, je agenda binnen een week leegloopt en het land in crisis raakt, is het best even slikken. Al snel kom je er achter dat je gezondheid en die van de mensen om je heen het waardevolst is. Daarna kwamen de zorgen rondom het werk. Hoe lang gaat dit duren? Wat blijft er over van mijn werk als we niet bij elkaar mogen komen? Is er op dit moment wel behoefte aan de diensten van Verbuildinglab? Het voelde als een slechte film waarvan niet duidelijk was hoelang hij ging duren.

Het was net alsof ik een kleine drie jaar terug in de tijd ging en weer bij de start van mijn ZZP avontuur stond. Een lege agenda en het uitvinden van jezelf en je onderneming. En ja hoor, ook ik heb eerst gebaald en voelde mij even lam geslagen. Maar vervolgens de schouders eronder en gaan. Kijken hoe het anders kan. De trainingen rondom het visueel communiceren heb ik omgezet naar een online aanbod. Verdiepen in het videobellen en online trainen eigen maken. Wat zijn de mogelijkheden van verschillende systemen? Keuzes maken. Zorgen voor betere Wifi, een betere camera, trainingen aanpassen en in het diepe springen. Wat was ik blij toen ik, na de eerste online training die ik verzorgde, van de deelnemers hoorde dat ze met energie uit de online omgeving vertrokken. Dat uit de evaluatie een 9 als gemiddeld cijfer kwam. Ik zweefde even op een digitale wolk en deed een virtueel vreugdedansje. Een positieve plotwending in de slechte film.

Aangemoedigd door deze succeservaring ging ik verder met het aanpassen en kneden van de reguliere trainingen naar online aanbod. Wat het extra leuk maakte is de diversiteit aan mensen die ik online heb mogen ontmoeten. Zelf online trainingen volgen waarbij je ineens met mensen uit Amerika of Zwitserland in een training zit. Maar ook bij mijn eigen online trainingen kwamen de deelnemers verder weg. Een voordeel van online trainen is dat afstand er niet meer toe doet.

De plannen die ik aan het begin van het jaar had voor nieuwe diensten vanuit Verbuildinglab begonnen ook weer te kriebelen. Het versterken van teamvaardigheden in onzekere situaties, het is actueler dan ooit. Met verschillende groepen hier online mee gewerkt en ook hier kwam positieve energie en feedback vrij. Zo ook bij de “Open air Showcase” die ik onlangs organiseerde rondom dit onderwerp. Want inmiddels is het ook weer mogelijk om met kleine groepen op 1.5 meter te trainen. Ook dit is een uitdaging geweest om trainingen na het online avontuur, geschikt te maken voor offline op 1.5 meter. Ik moet toegeven dat ik ook wel genoten heb van deze uitdaging. Het deed een appél op mijn creatief denkvermogen.

De laatste training die ik voor de zomervakantie voor een organisatie faciliteerde, ging over online vergaderen. Hoe laat je een online vergadering efficiënt verlopen en behoud je de energie en verbinding met de deelnemers? Het cirkeltje voelde als rond. Waar ik zelf in het begin van het jaar mee heb geworsteld, kon ik nu anderen in inspireren.

En dan nu bijna vakantie. Ondanks de positieve plotwendingen heb ik het idee dat de slechte film nog niet is afgelopen. De crisis lijkt in Nederland op zijn retour. Maar komt er een tweede golf? Hoe lang duurt het nog voor er een vaccin of medicijn is? Gelukkig zijn we de afgelopen tijd ook verrast door positieve plotwendingen, we zijn wendbaar, veerkrachtig en creatief in deze onzekere tijd. Vaardigheden waar ik organisaties ook mee van dienst wil zijn en in wil versterken. Laten we samen gezond en sterker uit deze onzekere periode komen.