Blog: personage dronken koning helpt bij anders denken

Blog: personage dronken koning helpt bij anders denken

Kijk vanuit een ander personage naar je vraagstuk

Blog: personage dronken koning helpt bij creatief denken

 

Extreme personages zorgen op dit moment voor veel hilariteit in de voorstelling ‘Zout West’. Met veel plezier speel ik een dronken koning, overspannen dokter en een hitsige relatietherapeut. Met vijf vaste spelers en drie trouwe muzikanten voeren we de voorstelling 11 keer, op verschillende plekken op. Elke keer spelen er andere kinderen mee en zijn er lokale koor-, en korpsleden die de voorstelling muzikaal ondersteunen. Ontzettend tof om hier aan mee te doen. Niet alleen omdat we een fantastische ploeg hebben en het publiek ’s avonds enthousiast het terrein verlaat. Het spelen van de extreme personages helpt mij ook in het anders denken en kijken naar lastige vraagstukken.

We komen het allemaal tegen in ons werk, van die terugkerende vraagstukken waar jij en je collega’s je al diverse malen over gebogen hebben. Of het nu gaat om de nieuwe strategie, de tweedeling binnen het team of bijvoorbeeld de lang verwachte productinnovatie. Vaak lopen we in rondjes. We denken vanuit onze eigen logica en vanuit eerder verworven kennis en competenties. Daarmee zijn we gericht naar de oplossing aan het toewerken, maar met een beperkt denkkader. Vaak zijn we ook nog probleemeigenaar en zitten zo in de situatie verwikkeld dat verfrissende ideeën niet één, twee, drie in onze gedachten op ploppen. Het eureka moment laat dan ook vaak op zich wachten.

 

Vanuit Verbuildinglab lever ik gestructureerde creativiteit waarmee ik mensen anders naar vraagstukken laat kijken. In werksessies zoek ik met de deelnemers de verbeelding op, om vanuit daar nieuwe inzichten en ideeën te vinden. Om vervolgens verder mee te bouwen aan de oplossing. Zoals Einstein al zei “Logica brengt je van A naar B en verbeelding brengt je overal”. De verbeelding zoek ik met de deelnemers op door gebruik te maken van LEGO® SERIOUS PLAY®, door het visueel te zeggen of door het creatief denken. En daar helpen die extreme personages dan weer bij!

 

Hoe zou een (dronken) koning bijvoorbeeld invulling geven aan de bedrijfsstrategie? Wat voor tips zou een (hitsige) relatietherapeut geven voor de tweedeling binnen het team? Wat voor adviezen zou een (overspannen) dokter geven om te komen tot de productinnovatie? Voordat je als een koning of een ander personage gaat denken, bijvoorbeeld Pipi Langkous, is het eerst handig om je eerst af te vragen hoe deze persoon denkt. Wat zijn de eigenschappen, kwaliteiten of talenten van deze persoon? Laat dit vervolgens los op je vraagstuk en whalla; nieuwe inzichten.

 

Bij elke voorstelling van Zout West spelen er weer andere kinderen als figuranten mee en zijn het lokale enthousiaste mensen die het koor en het korps vormen. Elke voorstelling ziet er daarom anders uit en klinkt ook anders. De éne keer hebben we een drummer en de andere keer trekzakspeler speler in het orkest. Dit maakt de muziek bij elke voorstelling uniek. Je verwacht niet meteen een trekzakspeler in een orkest, het geeft ineens een vernieuwend geluid. Bij creatief denken helpt het ook om andere mensen mee te laten denken voor vernieuwende geluiden. Nodig daarom eens een ‘Wilde Gans’ bij je brainstormsessie uit. Zo kan een ‘Wilde Gans’ uit een andere branche je tot verrassende inzichten laten komen.

 

Nu beweer ik niet dat de dronken koning of de trekzakspeler de volledige wijsheid in pacht heeft en je probleem oplost. Maar ze kunnen je wel anders naar het probleem laten kijken en verrassende oplossingen geven. Ook al zijn deze oplossingen lang niet allemaal even realistisch of haalbaar, ze geven je wel een nieuwe invalshoek in het denken en in ingrediënten voor een echt eureka moment. Wil je meer weten over ‘Anders Denken’ en de verbeelding opzoeken, neem dan contact op met Verbuildinglab.