Blog: met LEGO effectief aan vraagstukken werken

Blog: met LEGO effectief aan vraagstukken werken

LEGO® SERIOUS PLAY® sessies zorgen ervoor dat je snel bij de kern van het probleem bent, nieuwe inzichten krijgt en in verbinding met elkaar tot gedragen oplossingen komt.

Hoe vaak komt het voor dat je met een blij gevoel een werksessie verlaat en effectief een probleem hebt opgelost? Tot nieuwe (innovatieve) ideeën/inzichten bent gekomen? Als team elkaar echt hebt leren kennen? Gezamenlijk tot een nieuwe gedragen missie of visie bent gekomen? Veel mensen zijn in eerste instantie sceptisch of een beetje lacherig wanneer Verbuildinglab een doos LEGO op tafel omkiepert om er voor te zorgen dat dit gebeurt.

LEGO kennen we allemaal van vroeger. Hoeveel uren, dagen, weken, maanden of zelfs jaren heb jij met veel plezier met de LEGO blokjes gespeeld? Als volwassene mag je tijdens een LEGO® SERIOUS PLAY® sessie je bouwskills weer inzetten. Dit keer bouw je niet letterlijk een huis of trein, maar bouw je vanuit de verbeelding aan een lastig vraagstuk. Je merkt dat het bouwen met LEGO in deze setting niet alleen leuk is, maar ook intensief en voor verrassende waardevolle sessies zorgt met resultaten waar je verder mee kan.

Is LEGO® SERIOUS PLAY® dan door Verbuildinglab zelf bedacht op een zolderkamertje? Nee, in tegendeel. Het is in de jaren ’90 door LEGO zelf ontwikkeld. LEGO had te maken met allerlei ontwikkelingen in de markt, onder andere videogames maakten hun opmars. Het werd tijd om de strategie aan te passen. Maar hoe? In deze tijd heeft de top van LEGO samengewerkt met een aantal professoren met het gedeeld geloof dat medewerkers zelf de sleutel zijn tot het succes van een bedrijf en dat strategie iets is wat je beleeft en niet alleen een paar woorden op papier. Zo ontstond de basis van LEGO® SERIOUS PLAY®, wat zich door de jaren heen heeft doorontwikkeld tot de methode die het nu is. In verschillende landen worden Facilitators opgeleid, die officieel gecertificeerd de methode kunnen inzetten tijdens werksessies rondom lastige vraagstukken.

Maar hoe werkt het dan? LEGO® SERIOUS PLAY® werkt vanuit de verbeelding en je komt tot nieuwe inzichten door met je handen te denken (te bouwen) en verhalen te delen. De methode kan voor allerlei vraagstukken worden ingezet. Visie en strategievraagstukken, teamontwikkeling, of bijvoorbeeld komen tot productinnovatie. Eigenlijk voor alle lastige vraagstukken waar je op voorhand het antwoord niet op weet.

Stel je voor dat één van de kernwaarden van jouw bedrijf ‘Transparantie’ is. Dit lijkt een helder begrip, maar hoe ziet een ieder transparantie voor zich? En hoe geef je er tijdens je dagelijkse werkzaamheden invulling aan? Een prima vraagstuk om met LEGO® SERIOUS PLAY® aan te bouwen. De deelnemers worden tijdens een werksessie eerst ieder voor zich gevraagd om een bouwwerk te maken van wat transparantie voor hem betekend. Dit bouw je niet letterlijk, maar vanuit de verbeelding. Je geeft dus betekenis aan de legoblokjes. Vervolgens worden de bouwwerken van een ieder met elkaar gedeeld. De verhalen komen naar boven en er kan worden doorgevraagd en gereflecteerd. Wat valt een ander op aan het bouwwerk? Heeft de kleur van een blokje betekenis? Waarom kijkt het LEGO poppetje de andere kant op? Iedereen deelt het verhaal van zijn bouwwerk, zodoende wordt er 100% deelname tijdens de werksessie bereikt. Deelnemers voelen zich veilig om te delen doordat je ‘door het bouwwerk heen praat’. Men krijgt meer inzichten doordat tijdens het bouwen een ander deel van onze hersenen wordt gebruikt en doordat de verhalen met elkaar worden gedeeld. Uiteindelijk kunnen de deelnemers werken aan een gezamenlijk bouwwerk van transparantie. Hierin moet men natuurlijk het eigen bouwwerk van transparantie voldoende in terugzien, maar het moet ook nog eens beter voelen.

Symen Sjoerd de Vries van Verbuildinglab is een officieel gecertificeerd facilitator in LEGO® SERIOUS PLAY®. Hij vertelt je graag meer over deze methode en kiepert met plezier de legodoos om voor een  werksessie bij jouw organisatie of bedrijf met effecten op korte en lange termijn. Grijp je kans! Tijdens de Verbuilding Summer wordt er 15% korting gehanteerd op een dagdeel teambuilding met LEGO® SERIOUS PLAY®.

Symen Sjoerd de Vries

Verbuildinglab

info@verbuildinglab.nl

06-11132495