Authentiek presenteren

Training authentiek presenteren

Ontspannen en authentiek presenteren

GEBEURTENISSEN WAARBIJ JE MOET PRESENTEREN

Herken je het spannende gevoel om iets te presenteren? Ogen die op je zijn gericht, zenuwen gieren door je lijf, het goed willen doen? In het middelpunt van belangstelling staan en spreken ervaren velen van ons als spannend. Dit terwijl het regelmatig in ons werk, maar ook privé, voorkomt dat we iets ‘moeten’ presenteren. Een werkwijze presenteren aan een team, mondelinge toelichting geven op een rapport, verslag doen van een bijeenkomst die je hebt bijgewoond, een product pitchen of bijvoorbeeld een voorstel van een belangrijk project presenteren. De éne keer presenteren we in klein gezelschap en een andere keer tref je wellicht een zaal vol met (onbekende) mensen. Het publiek kan er elke keer anders uitzien, collega’s, bestuur, een sollicitatiecommissie, samenwerkingspartners, stakeholders, de klant of de doelgroep.

 

WAT ROEPT PRESENTEREN BIJ JOU OP?

Vaak leven we in spanning naar het moment van presenteren toe. Naarmate de presentatie dichterbij komt, stijgt het stressniveau. Je bereid je tot in de puntjes voor, gelikte PowerPoint, teksten uitschrijven of wellicht besluit je ter plekke te improviseren. Hoe je voorbereiding er ook uitziet, meestal blijft er een gevoel van spanning aanwezig. Spanning die vaak wordt veroorzaakt van echo’s uit het verleden. Die éne keer dat je een belangrijk onderdeel van de presentatie vergat, de PowerPoint die vastliep of dat je na afloop van de presentatie goed bedoelde feedback mocht ontvangen van een collega “Je praat wel snel” of “Een volgende keer moet je niet met je handen over elkaar gaan staan”. Beetje meer van dit, beetje minder van dat. We proberen ons manier van presenteren aan te passen met trucjes in de hoop zo het publiek te kunnen bereiken en te boeien. Maar geven deze trucjes jou ontspanning tijdens het presenteren? Als je niet uitkijkt zorgt het juist voor meer spanning en afstand met het publiek omdat het een truckje is en het niet echt is en voelt.

 

WAT WIL EEN PUBLIEK ZIEN/HOREN

Wat wil een publiek, hoe groot of klein, bij een presentatie het liefst zien en horen? Een authentieke en natuurlijke spreker die kwetsbaar durft te zijn wordt door het publiek omarmt en geprezen. Geen ingestudeerd verhaal, maar iemand die echt vertelt. Je stijgt automatisch in je geloofwaardigheid en er ontstaat verbinding met je toehoorders. Dit vraagt nog al wat van degene die moet presenteren. Of toch niet?

IEDEREEN KAN AUTHENTIEK VERTELLEN

We hebben allemaal een natuurlijke en authentieke manier van vertellen en dus ook van presenteren in ons. Met de presentatie coaching zoeken we deze vorm van vertellen en presenteren bij je op. Deze vorm zorgt automatisch dat het stress- en spanningslevel zal dalen. Vanuit jouw authentieke en natuurlijke wijze van presenteren kijken we wat de presentatie nog nodig heeft om het af te maken op gebied van verbale- en non-verbale communicatie.

 

WAT GA JE LEREN

  • Je ontdekt je eigen natuurlijke, authentieke manier van presenteren;
  • Je leert hoe je met een ontspannen en rustig gevoel kan presenteren;
  • Verbinding met je verhaal, jezelf en het publiek maken;
  • Je verhaal zo opbouwen dat je spreekt vanuit een kernboodschap en dat je het verhaal authentiek en soepel kan vertellen;
  • Mensen enthousiasmeren en inspireren met jouw verhaal.

 

Wat eerdere deelnemers na afloop zeiden:
"Ik krijg nu gewoon zin om te presenteren!"
"Heerlijk om mijn eerder aangeleerde trucjes los te laten, voelt zo ontspannen. Ik kan gewoon mijzelf zijn."
"Ik ervaar veel meer rust in mijn presentaties. Mijn collega's merken dit ook op!"
"Ik kom nu veel makkelijker tot de kern van mijn verhaal"

 

PRAKTISCH

  • De training wordt aangeboden in kleine groepen van maximaal vier personen. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding in jouw ontwikkeling in het authentiek presenteren. De training Authentiek presenteren staat gepland voor vrijdag 15 december 2023 van 9.30 uur tot 15.30 uur en vindt plaats op een locatie in/rondom Sneek of Leeuwarden. De kosten voor deze training bedragen € 325,- per persoon. De prijs is inclusief koffie/thee en lunch en trainingsmateriaal, exclusief BTW.
  • De training kan ook in de vorm van 1 op 1 coaching. Neem vrijblijvend contact op, om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We kijken samen wat nodig is en hoe dit coachtraject eruit komt te zien en of er een wederzijdse klik is. Soms werk je toe naar een presentatie, maar een 1 op 1 coachtraject is ook mogelijk wanneer je presentatieskills wil verbeteren.
  • Tevens zijn er mogelijkheden om de training of coaching In-company te organiseren. Neem vrijblijvend contact op met Verbuildinglab voor meer informatie. Samen kijken we naar de mogelijkheden en of er een wederzijdse klik is.

 

AANMELDEN